COST WG1 Milky Way Gaia School

Europe/Madrid
University of Barcelona (Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC))

University of Barcelona

Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
Description

Outline of the school

This is the first school of the WG1 The Milky Way as a Galaxy of the EU COST action  MW-Gaia. The objective of this working group is the exploitation of Gaia data in combination with other survey data to address some of the most important questions in the formation and evolution of our Galaxy. 

Being N-body and hydrodynamic simulations key tools to undertake the structure, star formation history, and dynamical evolution of the Milky Way, the goal of the school is to provide a general view of the current state of the art and challenges in simulating the formation of Milky Way size galaxies.

Currently, High Performance computing and Data Science tools are key to perform and analyze these simulations and to do a fair comparison with observations. With this in mind, it is a key goal of the school to provide to skills the students need to deal with such simulation/real data.

Participants
  • Alessandro Mazzi
  • Alexander Hill
  • Alfred Castro-Ginard
  • Andrés Yagüe López
  • Begoña García-Conde Navarro
  • Benjamin Wehmeyer
  • Carles Garcia Palau
  • Carlos Viscasillas Vázquez
  • Daniel Mikkola
  • Danny Horta Darrington
  • Diego Sotillo Ramos
  • Dusan Marceta
  • Emil Puha
  • Eric Andersson
  • Fraser Evans
  • Gabriela Alejandra Aguilar Argüello
  • Gabriele Contursi
  • Giovanni Munaretto
  • Gor Mikayelyan
  • Isabel Santos Santos
  • Joaquín García de la Cruz
  • Jose Arturo Trelles Hernandez
  • Karl Fiteni
  • Luis Garma
  • M.Angeles Gomez-Flechoso
  • Markos Polkas
  • Markus Ambrosch
  • Martina Donnari
  • Naira Azatyan
  • Pau Ramos
  • Raj Kumar Pradham
  • Robert Poole-Mckenzie
  • Sergei Sapozhnikov
  • Stanislav Milosevic
  • Stella Reino
  • Thomas Callingham
  • Vadim Rusakov
  • Žofia Chrobáková
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Nbody simulations: General code structure. Integrators 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Octavio Valenzuela
    • 10:15 AM 11:15 AM
      Approaching a theory of galaxy formation 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Daniel Ceverino
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 11:45 AM 1:00 PM
      Introduction to simulations of galaxies and to the SPH method 1h 15m V12M

      V12M

      Speaker: Dr Arianna Di Cintio
    • 1:00 PM 2:15 PM
      Lunch 1h 15m
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Hands-on session: Introduction to Globular Clusters 1h V12M

      V12M

      Basic principles

      Speakers: M. Gieles, T. Cantat-Gaudin
    • 3:15 PM 4:30 PM
      Hands-on session: Students' work (1) 1h 15m V12M

      V12M

    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Hands- on session: Students' work (2) and open discussion 1h V12M

      V12M

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Initial conditions. Different code types 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Octavio Valenzuela
    • 10:15 AM 11:15 AM
      Cosmological simulations of galaxy formation 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Daniel Ceverino
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 11:45 AM 1:00 PM
      Science with MW simulations and Gaia data 1h 15m V12M

      V12M

      Speaker: Dr Arianna Di Cintio
    • 1:00 PM 2:15 PM
      Lunch 1h 15m
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Hands-on session. Halo-Galaxy connection in hydro simulations 1h V12M

      V12M

      Speakers: A. Di Cintio, D. Ceverino, O. Valenzuela
    • 3:15 PM 4:30 PM
      Hands-on session: Students' work (1) 1h 15m V12M

      V12M

    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Hands-on session: Students' work (2) and Open Discussion 1h V12M

      V12M

    • 9:00 AM 10:00 AM
      Results in dynamics and cosmology. Alternative dark matter. Computers 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Octavio Valenzuela
    • 10:15 AM 11:15 AM
      From simulations to mock observations 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Santi Roca-Fàbrega
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 11:45 AM 1:00 PM
      Available tools to generate "mock observations" 1h 15m V12M

      V12M

      Speaker: Dr Santi Roca-Fàbrega
    • 1:00 PM 2:15 PM
      Lunch 1h 15m
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Hands-on session. Mock catalogues, simulations vs observations 1h V12M

      V12M

      Speakers: F. Anders, S. Roca-Fàbrega, T. Antoja
    • 3:15 PM 4:30 PM
      Hands-on session: Students' work (1) 1h 15m V12M

      V12M

    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Hands-on session: Students' work (2) and Open Discussion 1h V12M

      V12M

    • 9:00 AM 10:00 AM
      The physics of star formation and feedback 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Daniel Ceverino
    • 10:15 AM 11:15 AM
      The internal structure of DM haloes in the presence of baryons: the cusp-core controversy 1h V12M

      V12M

      Speaker: Dr Arianna Di Cintio
    • 11:15 AM 11:45 AM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 11:45 AM 1:00 PM
      High Performance Computing in astrophysics 1h 15m V12M

      V12M

      Speaker: Dr Rosa Badia
    • 1:00 PM 2:15 PM
      Lunch 1h 15m
    • 2:15 PM 3:15 PM
      Hands-on session. HPC/Data tool 1h V12M

      V12M

      Speakers: R. Badia, J. Álvarez
    • 3:15 PM 4:30 PM
      Hands-on session: Students' work (1) 1h 15m V12M

      V12M

    • 4:30 PM 5:00 PM
      Coffee break 30m University of Barcelona

      University of Barcelona

      Institute of Cosmos Sciences (ICCUB-IEEC)

      Martí i Franqués, 1 08028 Barcelona
    • 5:00 PM 6:00 PM
      Hands-on session: Students' work (2) and Open Discussion 1h V12M

      V12M